• [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

    D – dodać posiekane natki selera i pietruszki
    O – szczyptę tymianku
    Z – masło do smaku, ewentualnie słodkiej śmietany.
    Zupa cebulowa
    Z – w małej ilości oliwy z oliwek (lub oleju słonecznikowego) łagodnie przyrumienić bardzo duŜo
    krąŜków cebuli
    Z – dodać róŜne suszone natki, zioła prowansalskie i inne
    M – trochę pieprzu
    W – wlać dowolną ilość wody i gotować
    W – następnie dodać odrobinę tamari lub sosu sojowego, po czym moŜna juŜ rozlać zupę do misek
    D – do kaŜdej miski nałoŜyć kromkę przysmaŜonego chleba lub tosta (moŜe być teŜ w kostkach)
    O – posypać odrobiną tymianku
    Z – zmielonego kminku
    Z – i połoŜyć kawałek Ŝółtego sera.
    Następnie zapiec zupę w piekarniku.
    Dania mięsne
    Gulasz węgierski
    Z – w małej ilości dobrego oleju lekko przyrumienić 4-5 duŜych cebul, pociętych w plasterki lub
    krąŜki
    Z – dodać do tego 300-400 g mięsa wołowego na gulasz i przysmaŜyć
    Z – następnie dodać garść słodkich orzechów włoskich
    M – 1-2 roztartych ząbków czosnku
    M – łyŜeczkę świeŜego, roztartego imbiru lub imbiru sproszkowanego
    M – łyŜeczkę ostrej papryki
    M – 2-3 strąki surowej pikantnej papryki pocięte w paski
    W – oraz trochę soli kamiennej
    W – po czym wlać 1/4 litra zimnej wody i zostawić, by się zagotowała i wrzała przez pewien czas
    D – następnie dodać 5-6 drobno pokrojonych pomidorów i całość jeszcze przez pewien czas
    pogotować
    47
    D – na koniec wlać kubek kwaśnej śmietany i wymieszać.
    Mięso wołowe na czerwonym winie
    O – do 1/4-1/2 l czerwonego wina (zaleŜnie od ilości mięsa)
    Z – wstawić na noc lub na kilka godzin mięso wołowe
    Z – w małej ilości oliwy z oliwek
    Z – tak przysmaŜyć mięso, by powstała na nim piękna skórka, po czym
    Z – dodać plasterki lub kawałki cebuli i łagodnie je przyrumienić
    Z – dodać garść posiekanych orzechów włoskich
    M – 1-2 rozgniecione ząbki czosnku
    M – łyŜeczkę świeŜego lub zmielonego imbiru
    M – i pieprzu do smaku
    W – oraz trochę soli kamiennej.
    W – mięso poddusić jeszcze trochę (moŜna dodać w tym celu niewielką ilość zimnej wody)
    D – następnie dolać jeszcze małą ilość kwasu chlebowego
    O – i czerwonego wina (moŜe być to, które pozostało z moczenia mięsa). Przykryte mięso wołowe
    zostawić na małym ogniu i dusić aŜ do miękkości
    O – przed podaniem przybrać niesłodzoną galaretką z brusznic lub marmoladą z brusznic
    Z – i kilkoma przyrumienionymi krąŜkami cebuli.
    UWAGA: mięso gotowane na czerwonym winie ma silne właściwości rozgrzewające, lepiej więc nie
    odŜywiać się w ten sposób zbyt często.
    Ciasta i pieczywo
    Płaski chleb
    D – 500 g mąki pszennej z pełnego ziarna zmieszać
    O – z odrobiną mąki Ŝytniej
    Z – 2-3 łyŜkami oliwki lub dobrego oleju sojowego
    Z – 1-2 garściami ziaren sezamu
    M – i czarnuszki
    W – oraz łyŜeczką soli kamiennej
    W – wszystko zmieszać z taką ilością letniej wody, aby powstało miękkie, rozrzedzone ciasto.
    Tym ciastem napełnić posmarowaną tłuszczem blachę i piec w piekarniku ok. 20-30 minut. MoŜna
    po jakimś czasie odwrócić chleb, ale najczęściej nie jest to konieczne. Chleb ten moŜna równieŜ
    przygotować z mąki kukurydzianej w stosunku 1:1 z mąką pszenną.
    Chleb słodki
    Ugotować owsiankę z drobnych płatków lub grubej mąki owsianej
    Z – 2-3 garście rodzynek zmieszać
    Z – z 2-3 łyŜkami drobnej mąki z orzechów włoskich
    M – i drobnymi płatkami owsianymi
    W – dodać szczyptę soli kamiennej.
    Składniki te gotować z moŜliwie małą ilością wody przez 10-15 minut, aŜ do uzyskania gęstej stałej
    masy. Następnie owsiankę tę dać do wysmarowanej płynnym masłem formy, zostawić do
    wystygnięcia i stwardnienia, po czym piec w piekarniku.
    48
    Piernik
    Z – 150-200 g masła utrzeć z:
    Z – 5 Ŝółtkami jaj
    Z – wanilią, kardamonem
    Z – 5 łyŜkami miodu lub syropu klonowego
    M – cynamonem, kolendra i mielonymi goździkami
    W – szczyptą soli kamiennej
    D – do tego dodać 300-500 g mąki pszennej z pełnego ziarna
    O – i szczyptę kawy.
    Ciasto dobrze wymieszać i na koniec dodać:
    Z – rodzynek i orzechów, ewentualnie równieŜ wiórek kokosowych
    Z – sztywno ubitą pianę z białek
    M – szczyptę sproszkowanego imbiru
    W – i w razie potrzeby dobrą miarkę wody mineralnej.
    Ciasto włoŜyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok. 40-60 minut. Piana z białek i woda
    mineralna powinny wystarczyć, aby ciasto wyrosło. W przeciwnym razie uŜyć proszku do pieczenia.
    Sernik
    Przygotować:
    Z – 100 g masła i 4 Ŝółtka
    Z – nieco wanilii
    Z – 5 łyŜek miodu, słodu lub syropu klonowego [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • zambezia2013.opx.pl