-
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
D – dodać posiekane natki selera i pietruszki
O – szczyptę tymianku
Z – masło do smaku, ewentualnie słodkiej śmietany.
Zupa cebulowa
Z – w małej ilości oliwy z oliwek (lub oleju słonecznikowego) łagodnie przyrumienić bardzo duŜo
krąŜków cebuli
Z – dodać róŜne suszone natki, zioła prowansalskie i inne
M – trochę pieprzu
W – wlać dowolną ilość wody i gotować
W – następnie dodać odrobinę tamari lub sosu sojowego, po czym moŜna juŜ rozlać zupę do misek
D – do kaŜdej miski nałoŜyć kromkę przysmaŜonego chleba lub tosta (moŜe być teŜ w kostkach)
O – posypać odrobiną tymianku
Z – zmielonego kminku
Z – i połoŜyć kawałek Ŝółtego sera.
Następnie zapiec zupę w piekarniku.
Dania mięsne
Gulasz węgierski
Z – w małej ilości dobrego oleju lekko przyrumienić 4-5 duŜych cebul, pociętych w plasterki lub
krąŜki
Z – dodać do tego 300-400 g mięsa wołowego na gulasz i przysmaŜyć
Z – następnie dodać garść słodkich orzechów włoskich
M – 1-2 roztartych ząbków czosnku
M – łyŜeczkę świeŜego, roztartego imbiru lub imbiru sproszkowanego
M – łyŜeczkę ostrej papryki
M – 2-3 strąki surowej pikantnej papryki pocięte w paski
W – oraz trochę soli kamiennej
W – po czym wlać 1/4 litra zimnej wody i zostawić, by się zagotowała i wrzała przez pewien czas
D – następnie dodać 5-6 drobno pokrojonych pomidorów i całość jeszcze przez pewien czas
pogotować
47
D – na koniec wlać kubek kwaśnej śmietany i wymieszać.
Mięso wołowe na czerwonym winie
O – do 1/4-1/2 l czerwonego wina (zaleŜnie od ilości mięsa)
Z – wstawić na noc lub na kilka godzin mięso wołowe
Z – w małej ilości oliwy z oliwek
Z – tak przysmaŜyć mięso, by powstała na nim piękna skórka, po czym
Z – dodać plasterki lub kawałki cebuli i łagodnie je przyrumienić
Z – dodać garść posiekanych orzechów włoskich
M – 1-2 rozgniecione ząbki czosnku
M – łyŜeczkę świeŜego lub zmielonego imbiru
M – i pieprzu do smaku
W – oraz trochę soli kamiennej.
W – mięso poddusić jeszcze trochę (moŜna dodać w tym celu niewielką ilość zimnej wody)
D – następnie dolać jeszcze małą ilość kwasu chlebowego
O – i czerwonego wina (moŜe być to, które pozostało z moczenia mięsa). Przykryte mięso wołowe
zostawić na małym ogniu i dusić aŜ do miękkości
O – przed podaniem przybrać niesłodzoną galaretką z brusznic lub marmoladą z brusznic
Z – i kilkoma przyrumienionymi krąŜkami cebuli.
UWAGA: mięso gotowane na czerwonym winie ma silne właściwości rozgrzewające, lepiej więc nie
odŜywiać się w ten sposób zbyt często.
Ciasta i pieczywo
Płaski chleb
D – 500 g mąki pszennej z pełnego ziarna zmieszać
O – z odrobiną mąki Ŝytniej
Z – 2-3 łyŜkami oliwki lub dobrego oleju sojowego
Z – 1-2 garściami ziaren sezamu
M – i czarnuszki
W – oraz łyŜeczką soli kamiennej
W – wszystko zmieszać z taką ilością letniej wody, aby powstało miękkie, rozrzedzone ciasto.
Tym ciastem napełnić posmarowaną tłuszczem blachę i piec w piekarniku ok. 20-30 minut. MoŜna
po jakimś czasie odwrócić chleb, ale najczęściej nie jest to konieczne. Chleb ten moŜna równieŜ
przygotować z mąki kukurydzianej w stosunku 1:1 z mąką pszenną.
Chleb słodki
Ugotować owsiankę z drobnych płatków lub grubej mąki owsianej
Z – 2-3 garście rodzynek zmieszać
Z – z 2-3 łyŜkami drobnej mąki z orzechów włoskich
M – i drobnymi płatkami owsianymi
W – dodać szczyptę soli kamiennej.
Składniki te gotować z moŜliwie małą ilością wody przez 10-15 minut, aŜ do uzyskania gęstej stałej
masy. Następnie owsiankę tę dać do wysmarowanej płynnym masłem formy, zostawić do
wystygnięcia i stwardnienia, po czym piec w piekarniku.
48
Piernik
Z – 150-200 g masła utrzeć z:
Z – 5 Ŝółtkami jaj
Z – wanilią, kardamonem
Z – 5 łyŜkami miodu lub syropu klonowego
M – cynamonem, kolendra i mielonymi goździkami
W – szczyptą soli kamiennej
D – do tego dodać 300-500 g mąki pszennej z pełnego ziarna
O – i szczyptę kawy.
Ciasto dobrze wymieszać i na koniec dodać:
Z – rodzynek i orzechów, ewentualnie równieŜ wiórek kokosowych
Z – sztywno ubitą pianę z białek
M – szczyptę sproszkowanego imbiru
W – i w razie potrzeby dobrą miarkę wody mineralnej.
Ciasto włoŜyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok. 40-60 minut. Piana z białek i woda
mineralna powinny wystarczyć, aby ciasto wyrosło. W przeciwnym razie uŜyć proszku do pieczenia.
Sernik
Przygotować:
Z – 100 g masła i 4 Ŝółtka
Z – nieco wanilii
Z – 5 łyŜek miodu, słodu lub syropu klonowego [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ] - zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- zambezia2013.opx.pl